Facebook vdor

Nov hekerski vdor v Facebook!

Po podatkih Business Insider se je zgodil vdor v Facebook, kjer je heker objavil 533 milijonov osebnih podatkov (med njimi tudi 230.000 Slovencev), vključujoč imena, priimke, datume rojstva, življenjepise, telefonske številke in elektronske naslove. Vsi podatki so bili objavljeni na hekerskem forumu, kjer so izpostavljeni še dodatnim potencialnim zlorabam.

Sam hekerski napad se je zgodil že leta 2019. Takrat je zaradi Facebookove površnosti prišlo do ogromne kraje podatkov uporabnikov, ki pa so sedaj prosto dostopni na spletu. Najbolj so na udaru podatki o elektronski pošti in telefonske številke. Vsi podatki, ki so bili ukradeni so bili vezani na osebne podatke, ki jih je lastnik profila vnesel sam na svoj osebni profil.

Na spletni strani -have i been pwned? lahko preverite varnost vaše elektronske pošte!

In kako se zavarovati pred takšnimi vdori?

V večini primerov, sploh če je ukradena vaša telefonska številka, je pomembno vedeti, da je malo verjetno, da bodo hekerji lahko vašo telefonsko številko vezali na naslov elektronske pošte. A kljub temu bi bilo lahko približno 20–25 odstotkov uporabnikov načrtno “napadenih” s strani zunanjih akterjev – z lažnimi klici, reklamami, ponudbami ali kaj podobnega. Pomembno je, da se na klice iz tretjih držav, če številke ne poznamo, ne javljamo. Najpogosteje delujejo tudi tako, da pustijo klic, in pričakujejo, da pokličete nazaj. Tega ne smete storiti.

Svetujemo, da v primeru zaznave, da je do kraje podatkov prišlo ali da nekdo poskuša prevzeti Vaš račun, tako telefonsko število, kot tudi elektronski račun zamenjate. Prav tako je pomembno, da si ustvarite funkcijo dvojnega preverjanja identitete, kjer lahko s pomočjo številnih korakov opazite morebiten vdor v vaš račun

Zanimivo je, kako pozorni smo na varovanje svoje zasebnosti v fizičnem svetu in kako malo pozornosti namenjamo svoji varnosti na spletu. Izpostavili bomo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko poskrbeli za večjo zaščito spletne identitete in osebnih podatkov na Facebooku.

  • Ustrezna določitev gesla, ki se naj med aplikacijami razlikuje! Prav tako svetujemo uporab upravljalnika gesel.
  • Ne sprejemate prošenj za prijateljstvo od neznancev.
  • Izogibajte se igric in spletnih kvizov na družabnih omrežjih.
ŽELIM PONUDBO!