Prevara Wangiri

Prevara Wangiri

V zadnjem času so se zopet povečali klici s sumljivih tujih telefonskih številk. Gre za tako imenovano prevaro wangiri, pri kateri lahko vrnitev klica povzroči nepotrebne stroške. Najbolje je, da klicev na neznane številke ne vračate!

Beseda wangiri izvira iz Japonske, kjer se je prvič pojavila, gre pa za prevaro enkratnega zvonjenja, v praksi to pomeni, da telefon zazvoni samo enkrat preden se klic prekine. V zadnjem času uporabniki mobilnih telefonov v Sloveniji pogosteje ugotavljajo zgrešene klice z neznanih tujih številk. Metoda je vedno enaka: klicatelji naključno izberejo številski blok in s pomočjo računalniške opreme pokličejo na več tisoč številk. Tak dohodni klic je sicer brezplačen v domačem omrežju in omrežjih držav evrotarife (države Evropske unije, Islandija, Norveška in Liechtensein), a zveza se praviloma takoj prekine, četudi se klicani oglasi takoj po prejemu klica. Tako kot pri nas takšne prevare poznajo tudi drugod po svetu.

Najpogosteje wangiri poteka prek mednarodnih številk, se pa pojavljajo tudi primeri prilagojeni lokalnemu okolju, ki so za uporabnike še posebno nevarni, kajti veliko bolj verjetno je, da bo klicani vrnil klic na (navidez) slovensko številko kot pa na mednarodno.

Tokrat prevladujejo številke iz Tunizije (klicna številka +216) in mobilne številke iz Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske (+44 za državo in nato še 7 za mobilna omrežja), pogosti so tudi klici iz kakšne bolj južno afriške ter tihooceanske države.

Če bi se na tak klic oglasili, ko zazvoni, boste – v nasprotju z nekaterimi prepričanji – za dohodni klic plačali ravno toliko kot za vsak drug takrat prejeti klic. To pomeni nič v domačem omrežju in omrežjih držav evrotarife. Zloraba se namreč zgodi, ko uporabnik iz radovednosti vrne klic. V večini primerov na povratni klic odgovori samodejni odzivnik ali pa nastopi tišina, ampak ker klic plača klicatelj, s tem nastane strošek na telefonskem računu oziroma se zmanjša dobroimetje pri predplačniku.

Strošek za uporabnika je največkrat cena za klic v katero izmed eksotičnih držav, ki je že po rednem ceniku drag, v drugih primerih pa klic na premijsko številko, ki je še dražji. V praksi ti zneski praviloma ne presegajo nekaj deset evrov na oškodovanca, nekaj tisoč vrnjenih klicev pa predstavlja že konkreten izplen za goljufe. Navadno se klic zgodi ponoči ali med delovnim časom, tako da zmanjša možnosti, da bi se klicana oseba oglasila na klic.

Zato, če imate neodgovorjen klic iz tujine, nikar ne odgovarjajte oziroma ne kličite nazaj!

Če se tovrstni klici ponavljajo, pa o tem obvestite svojega operaterja!

ŽELIM PONUDBO!