Kibernetska varnost

Sodobni spletni prevaranti – 1. del

Slovenska policija je v prejšnjem letu skupaj z Europolom zbrala informacije o najpogostejših spletnih finančnih prevarah ter kako jih pravočasno prepoznati in se jim izogniti. Ugotavljajo, da so sodobni spletni prevaranti vse bolj inovativni in jih je vse težje odkriti.

Kibernetska kriminaliteta je v porastu, saj goljufom omogoča hiter dostop do podatkov ali denarja, pri tem pa so se pripravljeni vživeti v najrazličnejše vloge, od direktorja do romantičnega ljubimca.

Med najpogostejšimi je tako imenovana direktorska prevara. Je zelo pogost primer socialnega inženiringa in goljufije, ki je usmerjena v gospodarske družbe in druge organizacije. Spletni goljufu poiščejo konkretne podatke direktorja in računovodstva. Tukaj goljuf zaposlenega, ki je pooblaščen za izvajanje plačil z zvijačo zavede, da plača lažni račun ali izvede nepooblaščeno nakazilo s poslovnega bančnega računa. To stori z lažnim elektronskim sporočilom, v katerem ponaredijo naslov pošiljatelja in se lažno predstavljajo kot direktor podjetja. Za takšne goljufije je značilno nakazilo na tuje bančne račune.

Pogosta je tudi poneverba računov. To pomeni, da se na podjetje obrne nekdo, ki trdi, da zastopa dobavitelja/upnika/ponudnika in zahteva, da se bančne podrobnosti za plačilo spremenijo. Predlagan novi račun pa je pod nadzorom goljufa.

V obeh primerih se lahko napadu izognemo z ustrezno vzpostavitvijo strojne in programske opreme, predvsem pa z spoštovanjem varnostne politike. Prav tako je smiselno, da osebje izobrazimo o možnosti teh napadov in jih poučimo o tem kako slednje prepoznati in jih zatreti. Svetujemo, da se ob določenim zneskom določi postopek za potrditev pravilnega bančnega računa in prejemnika.

Zelo pogoste so tudi prevare z naslova lažnih spletnih bank. Posameznik prejme sporočilo, ki vsebuje povezavo na lažno spletno mesto banke, na katerem morate razkriti finančne in osebne podatke. Trenutna najpogostejša prevara pa je naložbena. Pogosto gre za na videz dobičkonosne naložbene priložnosti, kot so delnice, obveznice, kriptovalute, žlahtne kovine, nepremičninske naložbe v tujini ali alternativni viri energije.

Slovenska policija in Europol sta izpostavila tudi ljubezenske spletne prevare ter krajo osebnih podatkov preko družbenih omrežij, ki Vam jih predstavimo v naslednjem blogu.

ŽELIM PONUDBO!