Izzivi varstva podatkov

Spreminjajoče se varnostno okolje in izzivi varstva podatkov, tudi osebnih

V zadnjih letih se svet spreminja z veliko hitrostjo, ki je naši predniki niso zaznali v več desetletjih ali stoletjih. Vrstijo se spremembe v globalnem svetu in lokalno. Premiki mej in prenosi podatkov (tudi zanimivosti prepovedi HUAWEI tehnologij) v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji zaradi potencialnega ali realnega vohunjenja in zbiranja podatkov s strani vse bolj močne Kitajske, nas ne morejo pustiti ravnodušne. Evropa in s tem Evropska unija se bo morala odločiti, na kakšen način bo varovala svoje informacije, čeprav je z GDPR-om zasledovala varstvo osebnih podatkov to še zdaleč ne bo dovolj.

Že v začetku 20. stoletja so pisali in govorili o obvladovanju vzhodne in srednje Evrope kot ključnega območja za obvladovanje takrat predvsem velike Rusije, danes bolj Kitajske. Prerazporejanje svetovnega bogastva, delna preusmeritev plovnih poti iz Sueškega prekopa (s tem zmanjševanje vpliva ZDA in VB na pomorske poti) na plovne poti po severnem ledenem morju, v katere je Rusija postavila jedrsko elektrarno in splovila že tri jedrske ledolomilce v zadnjih 2 letih in tako preusmerila del pretoka blaga iz Kitajske na drugo pot, nakazuje drugačno prihodnost, kot smo je vajeni. Obvladovanje obeh velesil po vzoru, kot si ga zamišljata ZDA in VB (pa še kdo v njuni senci) nam ne nakazuje nič vzpodbudnega.

Kaj pa imamo z vsem tem posamezniki in naši osebni podatki?

Da, na hitri pogled bi rekli da nič, vendar ni ravno tako. Večino aplikacij, ki si jih naložimo na naše mobilne telefone (če se ustavimo samo tu) od nas zahteva naše podatke ali pa jih z našim dovoljenjem zbira in obdeluje. Seveda je vprašanje v čigavih rokah so ali v ZDA, Južni Koreji, na Kitajskem ali kje drugje, tu nas profilirajo in vedo o nas več kot vemo sami, da o aplikacijah kot je Facebook niti ne izgubljamo besed.

Kaj sedaj lahko naredimo sami?

Veliko, potrebno je le razmišljati z zdravo t.i. kmečko pametjo. Česar ne bi delili na ulici z neznancem, tudi ne delimo na plačljivih ali zastonjkarskih platformah. Po eni strani zaklepamo naše domove, po drugi pa objavljamo da nas več tednov ni doma zaradi super počitnic, prepovedujemo fotografiranje otrok v vrtcih na Facebooku pa objavljamo njihove fotografije.

Podobno je tudi v naših organizacijah, zato se je potrebno vprašati ali smo sposobni sami zavarovati informacije in s tem naše poslovanje?

Po mednarodnih raziskavah je razvidno da 92% podjetij ne propade zaradi globalnih ali lokalnih gospodarskih kriz ampak zaradi odtujitve informacij in podatkov, tudi osebnih in tu moramo zadevam posvečati več pozornosti.

Kje vam lahko mi pomagamo?

  • Ureditev varstva osebnih podatkov v organizaciji.
  • Ureditev zagotavljanja varnosti poslovanja (odgovornost direktorjev, nadzor zaposlenih, poslovne poizvedbe in ostale storitve na področju detektivske dejavnosti).
  • Arhiviranje in uničevanje dokumentacije.
  • Pa še na marsikaterem področju.

 

Kaj pa COVID aplikacija in naša varnost? O tem pa v nadaljevanju …

Naj vam poletni dnevi minevajo čim bolj sproščeno in brezskrbno.

ŽELIM PONUDBO!