Zakon o zaščiti prijaviteljev – implementacija zakonodaje o zaščiti prijaviteljev

Zaščita prijaviteljev – »žvižgačev«

Prijavitelji so osebe, ki delijo svoje znanje o nepravilnostih, ki se po njihovem mnenju dogajajo v organizaciji. Prijavitelji oziroma žvižgači na splošno navajajo, da jih k takšnim dejanjem spodbuja zavezanost javnemu interesu.

Nezakonite dejavnosti, zlorabljena integriteta in zlorabe prava se lahko pojavijo v vsaki organizaciji, zasebni ali javni, veliki ali mali. Lahko so v različnih oblikah, kot so korupcija, goljufije, poslovne napake ali malomarnost. Če se jih ne obravnava, lahko povzročijo resno škodo javnemu interesu.

Ljudje, ki delajo v organizaciji ali so z njo v stiku pri svojih dejavnostih, povezanih z delom, pogosto prvi izvedo za takšne dogodke. Posledično so zato v privilegiranem položaju, da o njih obvestijo tiste, ki lahko rešijo težave.

Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri) sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 27. januarja 2023 in je stopil v veljavo 22.2.2023.

Zakaj je zaščita prijaviteljev pomembna na ravni EU?

Prijavitelji aktivno s svojimi dejanji odkrivajo in preprečujejo škodo, ki škodi javnemu interesu, kot so goljufije, korupcija, izogibanje davkom od dohodkov pravnih oseb ali škoda za zdravje ljudi in okolje. Prijavitelji ne bi smeli biti obravnavani nepravično ali izgubiti službe zaradi svojih dejanj, saj prijavitelji, ki prijavijo nepravilnosti, praviloma to storijo s precejšnjim osebnim tveganjem.

Potrebujete rešitev in pomoč pri uskladitvi z zakonom?

    Potrebujemo: *

    Dodatne opombe

    * obvezni podatki

    ŽELIM PONUDBO!