Varnostno svetovanje - preventivno delovanje in pomoč pri okrevanju

Korporativna varnost

Varnost je stalna prednostna naloga na delovnih mestih po vsem svetu. Pogosto pa je najbolj pereča in “ranljiva” v industrijskih panogah – v panogah, kot so gradbeništvo, naftna industrija, gozdarstvo in rudarstvo. Redna varnostna poročila organizacijam omogočijo identifikacijo in preprečitev zaznanih tveganj.

Dejavnosti, oprema in lokacije, na katerih potekajo dela v teh panogah, so po naravi nevarne. Posledično je ohranjanje visokih varnostnih standardov ključnega pomena za varnost in uspeh projektov, podjetij in seveda dejanskih delavcev.

Kako torej varnostna poročila prispevajo k dejanskemu zagotavljanju varnosti ljudi, skupnosti in sredstev?

Varnostna poročila so mehanizem za beleženje dogajanja na deloviščih. Tako lahko varnostne ekipe, inženirji in vodstvo razumejo, kaj se dogaja, ter sprejemajo odločitve o tem, kako in kaj izboljšati.

Varnostna poročila se večinoma uporabljajo za “poročanje” o incidentih, skorajšnjih nesrečah in nevarnostih. Kljub temu je glavni namen teh poročil vključiti se v pozitivno povratno zanko. Z le to se podjetje uči in analizira, kaj je šlo narobe, in nato izboljša svoje procese, opremo itd. za nenehno izboljševanje svojih varnostnih rezultatov.

Kaj je torej pomembnega v dejanski obliki varnostnega poročila?

Kot smo že omenili, je mehanizem za dokumentiranje varnostnih vprašanj varnostno poročilo. V kolikor želimo, da mehanizem lahko opravil svoje delo, mora biti pravilno oblikovan.

Eden glavnih in pogosto spregledanih razlogov za dobro oblikovanje varnostnega poročila je povečanje verjetnosti, da bodo delavci pripravljali varnostna poročila. Dobro oblikovano varnostno poročilo, ki je jasno, jedrnato in enostavno za izpolnjevanje, bo veliko bolj verjetno izpolnjeno in predloženo kot tisto, ki je dolgovezno in težavno.

Sestavljanje dokumenta, ki vsebuje le tisto, kar je nujno potrebno, je prvi korak k doseganju tega cilja. To lahko storite s pametno izbiro polj ali pogojno logiko obrazca. Drugi korak je vir vašega dokumenta. Izpolnjevanje dokumentov word, excel in PDF na kraju samem je težavno in predstavlja logistično nočno moro, saj se stvari zlahka izgubijo ali poškodujejo. Pametna varnostna aplikacija, ki je namenjena ocenam tveganja ali varnostnim kontrolnim seznamom, bo pomagala olajšati te glavobole, saj omogoča enostavno izpolnjevanje obrazcev ter samodejno nalaganje in organizacijo.

Drugi razlog, zakaj je oblikovanje varnostnih poročil tako pomembno, je, da je iz slabo oblikovanih in nestandardiziranih varnostnih poročil in obrazcev nemogoče dobiti kakršno koli razumevanje.

Ključ do zgornjega odlomka je, da je pri oblikovanju varnostnega poročila pomembno, da ostane dosledno in standardizirano v vseh projektih, skupinah in v idealnem primeru tudi v celotnem podjetju.

Podjetja običajno za vsak projekt razporedijo več različnih varnostnih poročil (in drugih varnostnih dokumentov), kar je potrebno. Nemogoče je zajeti vse, kar je povezano z varnostjo, v enem samem poročilu – zato so poročila razdeljena na dogodke ali dejavnosti, ki se pojavljajo dovolj pogosto in so dovolj pomembni, da upravičujejo lastno poročilo.

Opazili boste nekaj skupnih tem, ki prežemajo vse vrste poročil, obstajajo pa tudi nekatera edinstvena polja in oblikovanje, ki so smiselna le za ta edinstveni primer uporabe.

Poročilo o nevarnostih je osnovni element varnosti na gradbišču. Gradbišča so polna nevarnosti in poročanje o nevarnostih, ki ogrožajo zdravje in varnost delavcev ali drugih oseb, je veliko boljše kot odzivanje na incident, ko se ta že zgodi. Dejansko je moč poročila o nevarnostih v njegovi proaktivni naravi – ki je pravzaprav drugačna od številnih drugih vrst varnostnih poročil.

Oblika poročila o varnostnem incidentu je precej samoumevna. Njegov edini namen je poročanje o incidentu.

Poročilo o skorajšnji nesreči je pogosto premalo uporabljeno, vendar zelo učinkovito varnostno poročilo. Medtem ko delavci zlahka preskočijo ali prezrejo skorajšnjo nesrečo, se lahko ekipe iz skorajšnjih nesreč veliko naučijo in sprejmejo pametne odločitve o tem, kako zagotoviti, da se te skorajšnje nesreče ne spremenijo v dejanske incidente.

ŽELIM PONUDBO!