Doc. dr. Miha Dvojmoč je doktoriral s področja pravnih znanosti leta 2013. Svojo poklicno pot je pričel kot zaposlen v zasebnovarnostnem podjetju, nadaljeval na Inšpektoratu Mestne občine Ljubljana in se na prošnjo ponovno preselil v zasebni sektor kot direktor poslovne enote večjega varnostnega podjetja, varnostni menedžer in odgovoren za izvedbo najzahtevnejših varnostnih projektov. Služboval je tudi na Ministrstvu za notranje zadeve kot višji svetovalec na področju zasebnega varovanja, trenutno pa je docent na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru, predsednik Detektivske zbornice RS ter predsednik Društva za zasebno varovanje in državljansko samovarovanje. Na področju varnosti in varnosti informacij ter osebnih podatkov sodeluje s številnimi uglednimi subjekti javnega in zasebnega sektorja.

Področja dela, ki so vseskozi spremljevalka njegovega dela in zanimanja so zasebno varovanje in detektivska dejavnost, občinska redarstva, korporativno zagotavljanje varnosti, pravna varnost, finančna varnost, varnostna in zavarovalniška industrija ter varnost informacij, podatkov in osebnih podatkov.

Varnost podatkov in tudi osebnih podatkov je sestavni del vseh področij delovanja, zato dr. Miha Dvojmoč že od leta 2008 poglobljeno spremlja svetovne trende na področju globalne in nacionalne varnosti, zasebne varnosti, detektivske dejavnosti, varnosti informacij, korporativne varnosti, obveščevalne dejavnosti in varstva podatkov.

Miha Dvojmoč je docent za področje Varnostnih ved na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru, predsednik Detektivske zbornice Republike Slovenije, lastnik in direktor podjetja MD svetovanje d.o.o., predsednik Društva za zasebno varstvo in državljansko samovarovanje ter soustanovitelj Inštituta za organizacijsko vedenje.

Blog – Miha Dvojmoč

Varnosti kibernetski incident v Sloveniji

Varnosti kibernetski incident v Sloveniji

V ponedeljek, 24.5.2021 je varnostni incident za dober teden ugasnil državni pravno-informacijski sistem, pristojno ministrstvo - ministrstvo za javno upravo pa sporoča, da je vdor onesposobil le delovanje storitve PISRS, vdora na druge strežnike pa ni bilo. Sistem naj bi bil nazaj na voljo do konca tega tedna.

Preberite več ...
Pomembnost zavarovanja poslovnih skrivnosti (2)

Pomembnost zavarovanja poslovnih skrivnosti (2)

Kot smo opisali že v prejšnjem blogu je poslovna skrivnost vsak podatek o gospodarski dejavnosti ali gospodarskem položaju, ki je in ki sme biti znan le določenemu krogu oseb. Z institutom poslovne skrivnosti se lahko zaščiti proizvodni postopek, podatki o nastopanju na trgu, podatki o finančnem, materialnem in kadrovskem položaju podjetja, kar je še posebej koristno v primerih, ko ni mogoče uporabiti drugih metod zaščite.

Preberite več ...
Kaj sploh je protivirusni program?

Kaj sploh je protivirusni program?

Računalniški virusi imajo veliko podobnosti z resničnimi virusi, zato so tudi dobili takšno ime. Sezona računalniških virusov je v polnem teku vse leto, zato je ključno, da za zaščito računalnika in datotek pred virusi ter drugimi grožnjami uporabljamo protivirusno programsko opremo, ki bo v vsakem trenutku zagotovila popolno zaščito.

Preberite več ...
Kibernetski napad v ZDA (2)

Kibernetski napad v ZDA (2)

Kot smo pisali že v prejšnjem blogu, je bila družba Colonial Pipeline Company, ki upravlja največji cevovod v ZDA, prek katerega vsak dan pošiljajo 45 odstotkov vseh zalog bencina in drugih goriv za ameriško vzhodno obalo, žrtev izsiljevalskega kibernetskega napada. Napadalci so zahtevali plačilo odkupnine. Za napadom naj bi bila skupina DarkSide.

Preberite več ...
Kibernetski napad v ZDA

Kibernetski napad v ZDA

Podjetje, ki upravlja glavni ameriški energetski cevovod – Colonial Pipeline Company, je bila žrtev enega večjih kibernetskih napadov. Zaradi kibernetskega napada so tako v celoti zaprli največji cevovod v državi, po katerem iz Teksasa na vzhodno obalo ZDA pošiljajo gorivo za okoli 50 milijonov potrošnikov.

Preberite več ...
Digitalno zeleno potrdilo za namen potovanj znotraj EU

Digitalno zeleno potrdilo za namen potovanj znotraj EU

Informacijski pooblaščenec (IP) je na svoji spletni strani objavil mnenje v zvezi z digitalnim zelenim potrdilom za namen potovanj znotraj Evropske unije. Digitalno zeleno potrdilo za namen potovanj znotraj EU ne sme voditi v diskriminacijo posameznikov, uporaba mora biti jasno določena v zakonu in sorazmerna, po koncu pandemije mora ugasniti.

Preberite več ...
Poslovna skrivnost – 1. del

Poslovna skrivnost – 1. del

Poslovna skrivnost je vsak podatek, ki je rezultat dejavnosti podjetja in njegovih zaposlenih. Ker gre za informacije, za katere ne želimo, da so razkrite konkurenčnim podjetjem, jih označimo kot poslovne skrivnosti in zaposlenim ne dovolimo, da jih širijo naokoli.

Preberite več ...
Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov

Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov

Zaposleni v gostinstvu in turizmu naj bi po novih določilih s strani vlade preverjali pogoje za vstop gostov. Tako naj bi preverjali negativni test, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti COVID-19 gostov, ki pa vsebujejo številno osebnih zdravstvenih podatkov posameznika. Za pridobivanje teh dokazil pa nimajo posebnih zakonskih pooblastil, niti ni pravne podlage za obdelavo vrste osebnih podatkov.

Preberite več ...