Uredba o varstvu osebnih podatkov - GDPR

Previous
Next

Kaj je GDPR uredba?

GDPR (General Data Protection Regulation) oz. Splošna evropska uredba o varstvu osebnih podatkov in ZVOP-2 nova slovenska zakonodaja o varstvu osebnih podatkov, spreminjata pogoje za podjetja ter ustanove, ki uporabljajo in kakorkoli obdelujejo osebne podatke državljanov Evropske unije.

Uredba je obvezna in se izvaja od 25. maja 2018 ter s seboj prinaša največje spremembe v zadnjih letih na področju varstva osebnih podatkov.

12 korakov za uskladitev z GDPR ...

Splošna uredba o varstvu podatkov ali GDPR je pravni instrument Evropske unije, ki zagotavlja zaščito posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov. Po začetku veljavnosti 24. maja 2016 je postala zavezujoča in se v celoti neposredno uporablja v vseh državah članicah Evropske unije 25. maja 2018.

Splošna uredba o varstvu podatkov zahteva, da tisti, ki se ukvarjajo z obdelavo osebnih podatkov, upoštevajo njegove določbe in podelijo pomembne pravice posameznikom, katerih osebni podatki se obdelujejo. Tako fizične kot pravne osebe, vključno s podjetji in vladami, ki sodelujejo pri obdelavi, morajo ravnati v skladu z uredbo.

Podjetja in drugi, ki se ukvarjajo z osebnimi podatki, imajo lahko sedež zunaj EU, ko pa obdelujejo osebne podatke državljanov ali rezidentov EU, se pričakuje, da bodo svoje dejavnosti organizirali v skladu z GDPR. Uredba velja tudi za tiste, ki imajo sedež v EU in sodelujejo pri obdelavi osebnih podatkov. To pomeni, da GDPR močno vpliva na veliko posameznikov, podjetij, javnih organov in drugih, zato se morajo zavedati njegovih zapletenosti in zahtev.

Seznam 12 korakov za uskladitev z uredbo GDPR:

  • Vsi člani organizacije morajo poznati GDPR!
  • Naredite popis podatkov, ki jih ima vaša organizacija.
  • Preglejte obvestila in sporočila o zasebnosti vaše organizacije.
  • Potrebno je preveriti pravice posameznikov.
  • Posodobite postopke glede zahtev za dostop do subjektov.
  • Določite pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov.
  • Uredite področje privolitev posameznikov, na katere se nanašajo osebni podatki.
  • Preverite in uredite področje osebnih podatkov mladoletnikov.
  • Ocenite področje morebitnih kršitev, ki lahko vplivajo na varstvo podatkov.
  • Obravnavanje morebitne kršitve podatkov.
  • Preverite in uredite področje mednarodnih transakcij.
  • Določite pooblaščenca za varstvo podatkov (DPO).

Ne čakajte, da vas doleti visoka globa!

Izračunajte si predvideno kazen za svoj prekršek!

Podjetniki, podjetja, društva, zavodi in organizacije izognite se visokim globam, ki vas čakajo v primeru, da niste pravilno usklajeni z GDPR in ZVOP-2 ter ne boste upoštevali zakonskih obveznosti, ki jih nalagata zakon in uredba. Ne čakajte na obisk inšpektorja ali prijavo informacijskemu pooblaščenco, ampak nas čim prej kotaktirajte za informacije in pomoč.
Kontaktirajte nas ...

Postopek uskladitve organizacije z GDPR uredbo

1. Analiza trenutnega stanja v organizaciji
V vaši organizaciji izvedemo analizo trenutnega stanja usklajenosti z zahtevami GDPR in ZVOP-a iz področja prava in informacijskih tehnologij.
2. Priprava predlogov za izboljšave
Glede na vaše rezultate predhodne analize pripravimo predloge za obvezne in priporočene izboljšave na področju prava ter informacijskih tehnologij.
3. Priprava pravilnika in navodil
Pripravimo potrebne pogodbe, evidence, pravilnik in navodila. Po potrebi poučimo in izobrazimo vaše zaposlene za pravilno izvajanje GDPR uredbe in zakona o varstvu osebnih podatkov.
4. Spremljanje in zastopanje (DPO)
V vaši organizaciji spremljamo izvajanje GDPR uredbe in v primeru potrebe komuniciramo ter zastopamo vašo organizacijo pred nadzornim organom – Informacijskim pooblaščencom.

Uskladitev z uredbo GDPR zaupajte strokovnjakom!

Potrebujete zanesljivega in strokovnega partnerja za uskladitev in skrb pri skladnosti z Zakonom o varstvu osebnih podatkov ZVOP-2 in uredbo GDPR? Morda potrebujete tudi izkušenega pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov - DPO ali pa iščete strokovnjake s področja prava in informacijske varnosti? S skupino Infocenter vse to dobite!
Kontaktirajte nas ...

Kaj pridobite s sodelovanjem z nami?

  • Zanesljivega in strokovnega poslovnega partnerja.
  • Strokovnjake za GDPR s področja prava in IT na enem mestu.
  • Pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov (DPO) z izkušnjami.
  • Hiter odziv na vsa vaša vprašanja v zvezi z GDPR in ZVOP-2.
  • Dostop do naših lastnih rešitev kot sta GDPR Informator in Evidence.
  • Ugodno ponudbo in dodatne popuste na vse ostale naše storitve.

Oglejte si naše objave na temo GDPR in ZVOP-2 ...

Pomemben teden varstva osebnih podatkov
27Jan

Pomemben teden varstva osebnih podatkov

Ta teden je zaznamovan s strani varstva osebnih podatkov. Danes namreč praznujemo Evropski dan varstva osebnih podatkov, včeraj pa je v Sloveniji pričel veljati nov Zakon o varstvu osebnih podatkov – ZVOP-2.

Uskladite se z ZVOP-2
23Jan

Uskladite se z ZVOP-2

Nov zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) prične veljati že ta teden – 26.1.2023. Prinaša kar nekaj novosti, zato je nujno, da svoje poslovanje uskladite z novimi določbami, saj vas v nasprotnem primeru grozijo visoke kazni.

6 ključnih novosti, ki jih prinaša ZVOP-2
03Jan

6 ključnih novosti, ki jih prinaša ZVOP-2

S tem, ko je Državni zbor 15.12.2022 s sprejetjem sklepa določil in kasneje tudi opravil še tretje obravnavo Zakona o varstvu osebnih podatkov – ZVOP-2 so slednjega s glasovanjem tudi sprejeli. Nov zakon bo začel veljati 26.1.2023.

ŽELIM PONUDBO!