ZZPri

Zaščita prijaviteljev »žvižgačev« v organizaciji

V Sloveniji smo v mesecu februarju implementirani zakonsko osnovo - Zakon o zaščiti prijaviteljev, ki prijavitelje oziroma žvižgače v prvi vrsti ščiti predvsem pa veleva, da zavezanci vzpostavijo ustrezne notranje poti za prijavo vseh nepravilnosti v organizaciji. Zakon o zaščiti prijaviteljev s svojimi določbami določa dodatne obveznosti za zavezance tako v javnem, kot tudi v zasebnem sektorju.

Preberite več ...
Kaj imata skupnega ZVOP-2 in hekerji?

Kaj imata skupnega ZVOP-2 in hekerji?

Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) prinaša pomembne novosti, ki pa s svojo implementacijo v osnovi predvsem ščitijo osebne podatke in varstvo zasebnosti. Varnost informacij in podatkov je eden poglavitnih dejavnikov, ki ga more posamezna organizacija za uspešno delovanje izpolnjevati. To je pomembno predvsem iz vidika preprečevanja varnostnih incidentov, ki pa so v zadnjem času predvsem kibernetski.

Preberite več ...
6 načel obdelave osebnih podatkov

6 načel obdelave osebnih podatkov

Tehnološke spremembe, globalizacija in z njimi povezan stalen pretok osebnih podatkov je pripeljalo do potrebe po reformi področja varstva osebnih podatkov. Prejšnji mesec je tudi v Sloveniji stopil v veljavo nov Zakon o varovanju osebnih podatkov – ZVOP-2, ki podrobneje implementira Evropsko uredbo v slovenski pravni red – tudi na področju načel obdelave.

Preberite več ...
Zaostritev videonadzora po ZVOP-2

Zaostritev videonadzora po ZVOP-2

Prejšnji mesec je v veljavo vstopil nov nacionalni Zakon o varstvu osebnih podatkov – ZVOP-2. Ta je nadomestil predhodno veljavni zakon ZVOP-1, ki v slovensko regulativo natančneje implementira Splošno Uredbo o varstvu osebnih podatkov – Uredbo GDPR. Sam zakon pa prinaša novosti na področju izvajanja videonadzora, zato je nujno, da svoje poslovanje uskladite z novimi določbami, saj vam v nasprotnem primeru grozijo visoke kazni.

Preberite več ...
Kaj imata skupnega ZVOP-2 in hekerji?

Dan varne uporabe interneta

Danes praznujemo dan varne uporabe na internetu. Internet je postalo okolje, kjer posamezniki preživijo velik del svojega dneva, prav tako pa je postalo pomembno orodje za vsakodnevno življenje – z internetom se srečujemo tako v prostem času, kot tudi v šoli ali službi. Zato je nujno, da se zavedamo pesti interneta, predvsem pa, da se pred njimi zaščitimo in internet uporabljamo odgovorno in varno.

Preberite več ...
ŽELIM PONUDBO!