Varno spletno nakupovanje in GDPR

Varno nakupovanje na spletu in varstvo osebnih podatkov

Bliža se veliki nakupovalni praznik, ki se je udomačil tudi v Sloveniji – Black friday. Zaradi trenutne situacije in epidemiološke slike bo ta letos potekal preko spleta, zato je zelo pomembno, da je naše spletno nakupovanje varno.

Črni petek je poseben dan v letu, ko trgovine ponujajo posebne popuste, zato pa ljudje množično nakupujejo in hitro pozabijo na varnost njihovih osebnih podatkov v samem procesu. Vse več potrošnikov se odloča za spletno nakupovanje, tudi pri tujih spletnih prodajalcih. Spletno nakupovanje je udobno in enostavno, saj ga lahko opravimo kadarkoli, ponuja pa tudi pestrejšo izbiro izdelkov in nižje cene, kot jih nudijo lokalni prodajalci. Poslovanje je brezgotovinsko, spleten nakup pa zahteva tudi številen nabor osebnih podatkov.

Pomembna je preverba samega prodajalca in splošnih pogojev poslovanja. Potrebno se je prepričati, da so podatki prodajalca resnični, verodostojni in javno dostopni. Preveriti moramo tudi znake zaupanja, komentarje in prejšnje izkušnje potrošnikov.  Ključ za varno nakupovanje je tudi uporaba varnega plačilnega sredstva. Tukaj je največ naših osebnih podatkov, zato je pomembno, da preverimo katero plačilno sredstvo omogoča ponudnik. Ključno je, da je način plačila, ki ga ponuja ponudnik sledljiv. Najbolj varen način je plačevanje s kreditno kartico, a je potrebno plačilo izvesti preko šifriranega prenosa, saj le to omogoča ustrezno zaščito osebnih podatkov, kot so sama številka kartice, ime in priimek ter naslov.

Zloraba osebnih podatkov preko spletnega nakupovanja je žal postala že nova stalnica, zato je pomembno, da ozavestimo ljudi, uporabnike in organizacije o takšnih napadih in jih hkrati izobrazimo o možnostih zaščite, da bo škoda v primeru napada zanemarljiva.

Da bodo naši osebi podatki varni je pomembno, da poskrbimo za varnost našega računalnika. Potrebno je uporabljati ustrezno zaščitno programsko opremo in le-to redno posodabljati.  Na računalniku naj bodo nameščeni zadnji varnostni popravki, požarni zid in antivirusni program, previdni moramo biti tudi pri uporabi elektronske pošte. Na računalnikih shranjujemo ogromno bazo naših osebnih podatkov, zato je ključno, da te ustrezno zavarujemo.

Ustaviti moramo močna gesla, ki onemogočajo vdor v informacijski sistem, kjer shranjujemo svoje osebne podatke. Nato moramo preveriti avtentičnost spletne trgovine in varnost povezave.

Odlična zaščita pred zlorabo osebnih podatkov preko spleta je možnost zaklepa kartice, ki jo uporabljamo za spletne nakupe. Možnost preklica kartice je močan varnostni element, s katerim lahko kadarkoli, začasno ali trajno, preprečite nadaljnjo uporabo kartice in tako začasno zaklenimo uporabo za vsa plačila. Svetujemo tudi uporabo ločene bančne kartice za spletno nakupovanje in da ne shranjujemo svojih bančnih podatkov na internetu.

Tukaj Vam lahko pomagamo in svetujemo, saj smo strokovnjaki na področju varstva osebnih podatkov!

ŽELIM PONUDBO!