Kategorija: <span>GDPR in ZVOP</span>

Infocenter / GDPR in ZVOP
Zakon o varstvo osebnih podatkov (ZVOP-1) in neposredno trženje
Prispevek

Zakon o varstvo osebnih podatkov (ZVOP-1) in neposredno trženje

Neposredno trženje obstaja v različnih oblikah, kot so neposredna pošta, trženje po telefonu, elektronsko trženje. Trenutno najbolj razširjena pa je prodaja po internetu. Podjetja morajo biti pri slednjem pozorna, da dosledno spoštujejo Splošno uredbo o varstvo osebnih podatkov (GDPR) ter Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1). Neskladje z zakoni lahko namreč rezultira tudi v denarne globe.

Piškotki na spletnih straneh
Prispevek

Piškotki na spletnih straneh

Glede ureditve piškotkov na spletnih straneh trenutno potekajo velike spremembe. Trenutno v Sloveniji področje njihovega delovanja ureja spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ki je začel veljati v začetku leta 2013, ki je takrat prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

12 korakov za uskladitev z GDPR
Prispevek

12 korakov za uskladitev z GDPR

Splošna uredba o varstvu podatkov ali GDPR je pravni instrument Evropske unije, ki zagotavlja zaščito posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov. Po začetku veljavnosti 24. maja 2016 je postala zavezujoča in se v celoti neposredno uporablja v vseh državah članicah Evropske unije 25. maja 2018.

Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov
Prispevek

Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov

Zaposleni v gostinstvu in turizmu naj bi po novih določilih s strani vlade preverjali pogoje za vstop gostov. Tako naj bi preverjali negativni test, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti COVID-19 gostov, ki pa vsebujejo številno osebnih zdravstvenih podatkov posameznika. Za pridobivanje teh dokazil pa nimajo posebnih zakonskih pooblastil, niti ni pravne podlage za obdelavo vrste osebnih podatkov.