Zakaj je zaščita podatkov tako zelo pomembna

Zakaj je zaščita podatkov tako zelo pomembna?

Zaščita podatkov je pomembna, saj preprečuje informacije organizacije ali posameznika pred goljufivimi dejavnostmi, lažnim predstavljanjem in krajo identitete. Vsaka organizacija, ki želi delovati učinkovito, mora zagotoviti varnost svojih informacij z izvajanjem načrta varstva podatkov.

Z večanjem količine shranjenih in ustvarjenih podatkov narašča tudi pomen varstva podatkov. Vdori podatkov in kibernetski napadi lahko povzročijo nepopravljivo škodo. Organizacije morajo proaktivno zaščititi svoje podatke in redno posodabljati zaščitne ukrepe.

Navsezadnje je ključno načelo in pomen varstva podatkov varovanje in zaščita podatkov pred različnimi grožnjami in v različnih okoliščinah.

Zelo pomemben model varstva podatkov je triada CIA, kjer tri črke imena predstavljajo tri elemente varstva podatkov: zaupnost, celovitost in razpoložljivost.

Ta model je bil razvit za pomoč posameznikom in organizacijam pri razvoju celovitega pristopa k varstvu podatkov. Ti trije elementi so opredeljeni na naslednji način:

Zaupnost: Podatke pridobijo samo pooblaščene osebe z ustreznimi poverilnicami.

Celovitost: Vsi podatki, shranjeni v organizaciji, so zanesljivi, natančni in niso predmet neupravičenih sprememb.

Razpoložljivost: Shranjeni podatki so varno in takoj na voljo, kadar koli jih potrebujete.

Bistvene informacije o strankah, kot so imena, naslovi, e-pošta, telefonske številke, zdravstveni podatki ali bančni podatki, so vsi podatki, ki jih je treba skrbno hraniti in varovati. Če takšne informacije pridejo v napačne roke, lahko ogrozijo varnost ljudi v številnih oblikah, vključno z osebno integriteto, fizično varnostjo in finančno varnostjo. Ukradene podatke je mogoče uporabiti tudi za ustvarjanje lažnih profilov in goljufije.

Kako ustrezno zaščititi osebne podatke?

Zaščita osebnih podatkov je kompleksen proces, ki zahteva sistematičen pristop.

Pomembna je implementacija sistema za upravljanje informacij o zasebnosti (PIMS), ki temelji na zahtevah in navodilih standarda ISO/IEC 27701, saj ta omogoča organizacijam, da ocenijo, obravnavajo in zmanjšajo tveganja, povezana z zbiranjem, vzdrževanjem in obdelavo osebnih podatkov.

Nujna pa je predvsem skladnost z Uredbo GDPR in nacionalnim zakonom ZVOP-2, ki celovito naslavlja zaščito osebnih podatkov z vseh vidikov – več o tem preberite tukaj!

Potrebujete pomoč pri zagotovitvi skladnosti vaše organizacije in vaših strank?

Z veseljem vam pri tem z našimi znanji in izkušnjami pomagamo.

ŽELIM PONUDBO!