Kaj imata skupnega ZVOP-2 in hekerji?

Dan varne uporabe interneta

Danes praznujemo dan varne uporabe na internetu. Internet je postalo okolje, kjer posamezniki preživijo velik del svojega dneva, prav tako pa je postalo pomembno orodje za vsakodnevno življenje – z internetom se srečujemo tako v prostem času, kot tudi v šoli ali službi. Zato je nujno, da se zavedamo pesti interneta, predvsem pa, da se pred njimi zaščitimo in internet uporabljamo odgovorno in varno.

Dan varne rabe interneta vsako leto naslavlja pereče tematike na spletu od kibernetskega ustrahovanja in družbenih omrežij do digitalne identitete ter s tem osvešča uporabnike o varni rabi interneta. Trenutno je med vsemi svetovnimi uporabniki interneta kar tretjina otrok pod 18 let, ki pa so v tem okolju tudi najbolj ranljivi.

V času vedno večje uporabe interneta ima lahko njegova nepazljiva oziroma nepravilna uporaba hitro negativen vpliv na naše življenje. In kako se zaščititi in internet uporabljati varno?

1. Uporabite edinstvena gesla

Uporaba istega gesla za prijavo v več računov se morda zdi preprosta in priročnejša. Edina težava je, da tudi hekerjem olajša stvari- slednji lahko ob kraji vašega gesla tako dostopajo v vse vaše račune. Če želite biti varni na spletu, morate vzpostaviti močna in edinstvena gesla. Za gesla ne uporabljajte občutljive osebne podatke – kriminalci lahko tudi te podatke kasneje uporabijo za krajo vaše spletne identitete.

2. Po končani uporabi se odjavite/izpišite iz storitve

Ko končate z uporabo aplikacije/seje, kjer imate občutljive podatke, se odjavite in zaprite okno za brskanje. To je še posebej pomembno, če ste povezani na javen wifi – skozi slednje napadalci namreč najlažje napadejo vaše račune. Odjava bistveno pomaga zmanjšati možnost napadov s ponarejanjem zahtev med spletnimi mesti.

3. Posodabljajte svojo programsko opremo

Le posodobljena programska oprema zagotavlja ustrezen nivo varnosti interneta. Hekerji lahko skenirajo (preko interneta) računalnike, ki uporabljajo stare različice programske opreme z napakami in tako napadejo vaše račune. Omogočite samodejne posodobitve, da se zaščitite pred temi spletnimi napadi.

4. Bodite pozorni na kibernetske napade

Napadalci uporabljajo prefinjene načine kibernetskih napadov, ki pa jih je moč prepoznati. Preberite več o le-teh na www.varnost-it.si

ŽELIM PONUDBO!