Hekerski napad v Italiji

Hekerski napad v Italiji (Lazio)

Hekerji so blokirali in ukradli zdravstvene podatke prebivalcev dežele Lacij v Italiji, vključno z vso italijansko politično in gospodarsko elito.

Zaradi hekerskega napada na osrednjo italijansko pokrajino Lazio, Nicola Zingarettija – pomembni politik in uradnik te pokrajine – ocenjuje, da je italijanska nacionalna varnost pod vprašajem. Organizirana informacijska tolpa, ki jo Zingareti šteje za teroristično, je zasegla ter za talce zajela vse zdravstvene podatke vseh 5,8 milijona državljanov Lazija. Na tem področju je namreč metropolitanska prestolnica Rima in v njej vsa središča državne oblasti in uprave ter ključni uradniki republike, od predsednika Mattarelle navzdol.

Tako so hekereji pridobili tudi zaupne zdravstvene podatke pomembnih in drugih predstavnikov politične, sodne ter gospodarske elite Italije in drugih državljanov, kar pa lahko dolgoročno ogroža zdravje ter življenje državljanov.

V nedeljo 1. avgusta se je na podlagi informacij, objavljenih v javnosti, zdelo, da je bil to eden izmed mnogih napadov, ki so za nekaj časa blokirali sistem IT. Šele v ponedeljek popoldne je bil predstavljen resnični obseg napada: Italijani niso mogli dostopati do podatkov za katere sedaj obstaja možnost, da podatki pridejo na »črni trg«.

Hekerji zahtevajo plačilo odkupnine v Bitcoinih, elektronski valuti, ki je izven dosega nacionalne zakonodaje in zato brez kakršnega koli jamstva, da bodo po plačilu sploh dobili nazaj svoje podatke. Prav tako se oblesti zavedajo, da je kopija podatkov v rokah kriminalcev, ki pa jih lahko uporabijo še za kasnejšo skupinsko ali individualno izsiljevanje. Zato oblasti pripravljajo hkrati tudi načrt, kjer odkupnine nebi plačali in bi tako »pozabili« na svoj trenutni zdravstveni informacijski sistem in ga raje obnovili ali pa ga celo na novo postavili. Tako v tem primeru teroristom ne bi preprečili posedovanja in zlorabe ukradenih podatkov, vsaj finančno jih ne bi okrepili ter spodbudili novih podobnih podvigov.

Za zdaj javnosti še ni znana njihova odločitev, so pa do zdaj izključuje možnost, da so napad izvedle nekatere države, ki uporabljajo takšno metodo izsiljevanja, na primer Kitajska ali Rusija. Oblasti sumijo trenutno antivaksiste, nasprotnike cepljenja, vendar tega ni mogoče dokončno potrditi. So pa vsaj tri velika italijanska podjetja so v zadnjih nekaj tednih doživela podobne napade, povezane le s kriminalnim pohlepom izsiljevalcev, brez druge ideologije.

ŽELIM PONUDBO!