Katere zdravstvene podatke o zaposlenih lahko pridobivajo delodajalci

Katere zdravstvene podatke o zaposlenih lahko pridobivajo delodajalci?

Informacijski pooblaščenec je v preteklosti že večkrat opozoril, da nekateri delodajalci zaradi bolniških odsotnosti zbirajo zdravstvene podatke zaposlenih, kot so diagnoze, vrste bolezni itd., čeprav gre pri tem za nedopusten poseg v zasebnost.

Nekateri delodajalci za preverjanje bolniških odsotnosti zaposlenih zbirajo poleg zdravstvenih podatkov tudi podatke o življenjskih navadah delavcev. Tukaj je meja zakonitosti izjemno tanka, ker osebna privolitev delavca v obdelavo teh osebnih podatkov ne moremo šteti za prostovoljno, saj gre zaradi položaja moči delodajalca za nedopustno poseganje v njihovo zasebnost. Obenem pa gre za posebno vrsto t.i. občutljivih podatkov, ki so po zakonu o varovanju osebnih podatkov najstrožje varovani.

 

Katere podatke glede bolniških odsotnostih pa lahko delodajalci sploh zahtevajo?

Delodajalci lahko zahtevajo podatke o režimu gibanja med bolniško odsotnostjo (navodila zdravnika o počitku ali dopustnem gibanju), predviden čas odsotnosti, kar delodajalec praviloma pridobi od zaposlenih, v izjemnih primerih pa tudi od osebnega zdravnika, če gre za utemeljen sum zlorabe bolniškega dopusta. Vseeno pa teh podatkov zdravnik delodajalcu ni določen posredovati.

Zaposleni lahko svojim delodajalcem posredujejo podatke, s katerimi opredeli razlog svoje začasne odsotnosti od dela, ki ga delodajalec potrebuje za obračun nadomestila plačila. Pri bolniški odsotnosti do 30 dni so ti podatki razvidni iz bolniškega lista, nad 30 pa iz odločbe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Imajo pa delodajalci možnost zasledovanja delavca na bolniškem dopustu, saj lahko ti nadzorujejo svoje zaposlene, ali se držijo pravil, ki jih določa bolniška odsotnost. Glede na Zakon o delovnih razmerij lahko izredno odpustijo zaposlenega na bolniškem dopustu, če ne spoštuje zdravniških navodil, opravlja pridobitno delo ali če brez zdravnikove odobritve odpotuje iz kraja svojega bivanja.

Nadzor bolniških dopustov in s tem povezano obdelavo osebnih podatkov delavcev lahko delodajalec izjava sam ali pa za to najame pogodbenega obdelovalca, ki v imenu delodajalca zbira osebne podatke. To pa najpogosteje izvajajo zasebni detektivi.

O tem pa bomo pisali v naslednjem blogu!

ŽELIM PONUDBO!