Kibernetski napad v ZDA

Kibernetski napad v ZDA

Podjetje, ki upravlja glavni ameriški energetski cevovod – Colonial Pipeline, je bila žrtev enega večjih kibernetskih napadov. Zaradi kibernetskega napada so tako v celoti zaprli največji cevovod v državi, po katerem iz Teksasa na vzhodno obalo ZDA pošiljajo gorivo za okoli 50 milijonov potrošnikov.

V izjavi je Colonial Pipeline dejal, da se je napad zgodil v petek in je prizadel tudi nekatere njegove sisteme informacijske tehnologije. Podjetje je največji plinovod za rafinirane izdelke v ZDA in je odgovoren za prevoz več kot 100 milijonov litrov goriva dnevno po cevovodnem sistemu, ki se razteza na več kot 5500 milj med Teksasom in New Jerseyjem, zato jih je napad močno oškodoval.

Colonial Pipeline Company so bili žrtve izsiljevalskega kibernetskega napada, ki je vključeval zahtevo za plačilo odkupnine, vsoto le-te pa javnosti niso razkrili. Da bi omejili grožnjo, ki je začasno ustavila vse operacije cevovoda in prizadela informacijske sisteme, so izključili določene sisteme, ki do danes še ne delujejo.

Ugotavlja se, da je bil napad izveden s strani dobro organizirane kriminalne združbe in ne države (naprej so za napad sicer »pripisovali« Rusiji), ki bi želel porušiti kritično infrastrukturo ZDA. Na pomoč so poklicali zunanje strokovnjake za kibernetsko varnost in ameriške varnostne organe.

ŽELIM PONUDBO!