Virusi

Nasvidenje, virusi!

Radi bi verjeli, da je internet varen in pošten prostor za vse, vendar se ni mogoče slepiti, da tam ne prežijo spletni zločinci in hekerji, ki povzročajo težave, najpogosteje ravno v obliki virusov. V zadnjem času opažamo njihov porast, sami pa se lahko najbolje zaščitimo z ustrezno protivirusno programsko opremo.

Protivirusni program je programska oprema, ki ščiti naše datoteke in računalnik pred t.i. škodljivo programsko opremo. Škodljiva programska oprema moti ali onemogoča delovanje računalnika in s tem uporabnika oz. povzroča uporabniku razno škodo. Slednja lahko upočasni delovanje računalnika in uporabniške programske opreme, lahko briše, krade ali potvarja dokumente, krade osebne podatke uporabnika, uporabi računalnik kot gostiteljski računalnik za napade na druge računalnike in še mnogo več.

Protivirusna programska oprema je tako namenjena odkrivanju, odstranjevanju in preprečevanju škodljive/zlonameren programske opreme, na način, da le-te identificira in razvršča na viruse, črve, trojance, vohunske programe ter še na nekatere druge oblike nezaželenih programov. V svoji osnovi to omogoča na podlagi virusne definicije.

Virusne definicije omogočajo protivirusnemu programu, da škodljivo programsko opremo prepozna, prepreči oz. omeji njeno delovanje ter jo zbriše in tako očisti naš računalnik. Protivirusni programi zmorejo odkriti tudi škodljivo programsko opremo, ki še ni zajeta v zadnjo virusno definicijo, saj zazna tudi sumljivo delovanje škodljive programske opreme.

Zaradi vseh nevarnosti, katerim smo izpostavljeni ob uporabi tehnologije je nujno, da imamo na njih nameščen in redno posodobljen protivirusni program. Pod pojmom posodobljen smatramo, da se redno samodejno poveže na strežnik proizvajalca protivirusnega programa in pridobi najsodobnejše virusne definicije in s tem omogoča učinkovito prepoznavo in posledično obrambo pred zlonamerni virusi.

Na voljo so nam tako brezplačni, kot seveda tudi plačljivi protivirusni programi. Odločitev za plačljivo ali brezplačno protivirusno programsko opremo je osebna odločitev, ki temelji na samih potrebah računalnika in finančnih zmogljivosti posameznika. Sicer ima plačljiva protivirusna oprema višjo raven preprečevanja in odstranjevanja virusov, a na drugi strani brezplačne protivirusne programske opreme po navadi porabijo manj sistemskih virov. Zato se lahko te bolje izvajajo na starejših ali z zmogljivostjo omejenih računalnikih.

Vsak dan se odkriva na tisoče novih groženj v obliki zlonamerne programske opreme. To dejstvo samo potrjuje k pomembnosti zaščite pred le-temi, katero pa lahko dosežemo z namestitvijo protivirusne programske opreme, saj ta odvrača večino groženj in nam tako omogoča varno uporabo tehnologij.

Je vaš računanik okužen z virusom, trojancem …?
Želite varnostni test in pregled vaših računalnikov na daljavo?
Potrebujete naš nasvet in kar se da zanesljivo protivirusno zaščito?

Pokličite nas ali nam pišite in pomagali vam bomo!

ŽELIM PONUDBO!