Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov

Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov

Zaposleni v gostinstvu in turizmu naj bi po novih določilih s strani vlade preverjali pogoje za vstop gostov. Tako naj bi preverjali negativni test, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti COVID-19 gostov, ki pa vsebujejo številno osebnih zdravstvenih podatkov posameznika.  Za pridobivanje teh dokazil pa nimajo posebnih zakonskih pooblastil, niti ni pravne podlage za obdelavo vrste osebnih podatkov.

Nataša Pirc Musar je v 24ur zvečer poudarila, da se ji zbiranje z vidika varstva osebnih podatkov zdi izrazito problematično, saj : » Odlok namreč ne pove prav nič o tem, ali gostinci in hotelirji sploh lahko zbirajo te podatke, in če jih lahko zbirajo, koliko časa jih je treba hraniti. Žal moram spet ugotoviti, da se je vlada pisanja tega odloka lotila površno in predvsem v neskladju z GDPR-jem. Iz odloka lahko razberemo le to, da mora gostinec oziroma hotelir preveriti oziroma da lahko spusti v namestitev samo gosta, ki izpolnjuje pogoje iz tega odloka. To je za kakršno koli hrambo ali drugo razpolaganje podatkov bistveno premalo.«

Tako Nataša Pirc Musar, kot aktualna informacijska pooblaščenka sta mnenja, da bi bila dovolj že izjava gosta, ki izjavlja, da zahtevana potrdila ima. Menita, da je dovolj, da gostinci in zaposleni v turizmu dobijo vpogled v dokument, ki izkazuje izpolnjevanje pogojev, teh podatkov pa se ne shranjuje. Informacijska pooblaščena namreč poudarja, da druge pravne podlage v zakonu oziroma v odloku trenutno ni- zgolj potrdilo za vpogled. Inšpektor bi v tem primeru izpolnjevanje pogojev preverjal direktno pri posamezniku in ne pri zaposlenih v gostinstvu in turizmu.

VIR: 24ur

ŽELIM PONUDBO!