Napad na influencerje

Spletni napad na instagram influencerje

Z razvojem tehnologije so se razvili novi poklici. Trenutno je najbolj razširjen in poznan poklic vplivneža oziroma tržnega influencerja, ki je nova oblika trženja na družabnih omrežjih in vključujejo potrdila ter promocijo izdelkov. To izvajajo influencerji (vplivneži), ljudje in organizacije, ki imajo domnevano strokovno raven znanja ali družbeni vpliv na svojem področju.

Žal pa se z razvojem pojavljajo tudi nove oblike kriminalitete, kjer so žrtve spletnih goljufov postali ravno vplivneži.

Vplivneži, ki pokrivajo določene tematike in so pri tem pristni imajo ponavadi precej sledilcev, bralcev in oboževalcev, saj se le-ti z njimi poistovetijo. Vplivneži najpogosteje komunicirajo skozi družabna omrežja (youtube, instagram, facebook in twitter) in preko teh kanalov predstavljajo svoje zgodbe, poleg tega pa prodajajo še zgodbe in produkte podjetnikov in organizacij.

influencerstvo velja za novodobni marketing, ki pa je trenutno izjemno uspešen. Izvajajo tako imenovani influencer marketing, kar pomeni, da preko svojih kanalov ustvarjajo vsebine za blagovne znamke, za storitve, za izdelke. Podjetja ali organizacije pristopajo do influencarjev saj imajo širok domet oboževalcev, ki zaupajo njihovi oceni o storitvi/izdelku. Instagram vplivneži po določenem številu sledilcev podajo prošnjo in s strani instagrama pridobijo verifikacijo profila. S to verifikacijo izkazujejo pristnost svojega profila in posledično sklepajo tudi večje posle.

V Sloveniji pa se že od jeseni pojavljajo zgodbe o spletni prevari, kjer goljufi posameznikom, ki pošljejo prošnjo za verifikacijo profila posredujejo lažen mail z link povezavo, kjer morajo vnesti svoje osebne podatke in podatke o instagramu (uporabniško ime in geslo). Goljufi nato vderejo v profil, vplivneže pa poslovno in finančno oškodujejo.

Vplivneži z tržnim marketingom služijo svoj denar in s takšno spletno prevaro v nekaj urah ostanejo brez vsega. Da posameznik zgradi svoj profil z močno in zvesto bazo sledilcev traja več let. Tako so posamezniki čez noč ostali brez sodelovanja s podjetij in posledično utrpeli veliko finančno izgubo.

Zgoraj opisani napadi so tipični phishing napadi, ki so trenutno v izjemnem porastu. Potrebno je biti izjemno previden, da te napade takoj prepoznamo in se pred njimi tudi ustrezno zaščitimo. Informacijska varnost je bistvenega pomena in moramo jo zagotoviti na osebni in organizacijski ravni. Tukaj pa Vam lahko pomagamo mi!

 

ŽELIM PONUDBO!