Lažno predstavljanje - Phishing

Spletna prevara v Sloveniji

Ta teden se je v Sloveniji zgodila večja spletna prevara – lažno predstavljanje v e-pošti. V ponedeljek je namreč več kot sto žrtev nasedlo spletni prevari oz. elektronskemu sporočilu, ki so ga v imenu Pošte Slovenije poslali spletni prevaranti.

Pošta Slovenije na svoji spletni strani opisuje, da je v ponedeljek iz lažnega elektronskega sporočila večje število oseb prijelo sporočilo, ki trdi, da kupca na pošti čaka paket, za katerega je potrebno plačati 2,99 evra. Prevari je nasedlo več sto državljanov, tovrstne prevare pa se pojavljajo že od aprila dalje.

V prejšnjem blogu (povezava do članka) si lahko več preberete o spletnih prevarah, kjer je podrobneje opisan tudi takšen napad, ki ga imenuje »phishing«.

Primer prejete e-pošte (fotografija):

 

Zaradi trenutnih okoliščin se v zadnjih mesecih nakupovanje preselilo na splet, posledično pa so se v tem času močno povečali kibernetski napadi. Izrazito se je povečalo predvsem število kraj podatkov o kreditnih karticah. V zgoraj opisanem primeru so goljufi za krinko uporabili ime dostavnega podjetja, ki mu splošna populacija zaupa. Klik na povezavo, ki je bila zabeležena v sporočilu je v resnici vodila do ponarejene spletne strani, kjer je bilo potrebno vnesti podatke o kreditni kartici. Storilci so tako pridobili podatke posameznikov iz njihovih osebnih računov pa so pobrali večje vsote denarja.

Ker so ti napadi zelo pogosti je pomembno, da se ustrezno zaščitimo.

Tukaj pa Vam lahko svetujemo in pomagamo mi.

ŽELIM PONUDBO!