ZEKom-2

Spremembe na področju varstva osebnih podatkov s sprejetjem novega ZEKom-2

Ta mesec je v veljavo vstopil nov (oz. tretja različica osnovnega) Zakona o elektronskih komunikacijah, ZEKom-2. Ta je nadomestil trenutno veljavni ZEKom-1 in v slovensko regulativo implementiral Direktivo Evropske unije o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah.

Zakon prinaša številne spremembe, nekaj sprememb se bo uveljavilo tudi na področju varstva osebnih podatkov.

Zakon spremembo prenaša na področju spletnih piškotkov, ki so sedaj omenjeni v 225. členu ZEKom-a, ki veleva, da piškotki pomenijo vsako shranjevanje podatkov na upravnikovi opremi, za piškotke (ne nujne) pa je potrebna tudi predhodna privolitev skladno z Varstvom osebnih podatkov. O tem smo že pisali v prejšnjih blogih, če vas zanima več lahko to preberete tukaj.

Na področju snemanja telefonskih pogovorov nov zakon ne prinaša bistvenih sprememb, dodana je le možnost, da upravljalec storitev brez predhodnega obvestila snema pogovore za klice na številke, ki sicer niso namenjene javnosti. Še vedno pa je za snemanje obvezno zahtevana privolitev, razen v primeru zakonite pravne prakse, da se zagotovi dokaz o poslovni (tudi tržni) komunikaciji. Obvezno pa je tudi njihove brisanje nemudoma, ko ti niso več potrebni.

Zakon pa dopolnjuje del o notranjih postopkih in poročanju Informacijskemu pooblaščencu. Dopolnitve določajo, da mora izvajalec storitev hraniti neizbrisano evidenco o odzivanju na zahteve pristojnih organov sedaj za 8 let, Informacijskemu pooblaščencu pa morajo podati poročilo do konca marca predhodno leto.

ŽELIM PONUDBO!