Pogojevanje ogleda spletne strani

Piškotki na spletnih straneh

Glede ureditve piškotkov na spletnih straneh trenutno potekajo velike spremembe. Trenutno v Sloveniji področje njihovega delovanja ureja spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ki je začel veljati v začetku leta 2013, ki je takrat prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.

V zadnjem času pa smo priča novicam o izreku visokih kazni zaradi nepravilne uporabe piškotov (primer Google analytcs piškotkov). Tako je tudi Slovenija pri spreminjanju »ustaljene« ureditve piškotkov povsem v trendu, saj je konec leta 2021 Vlada RS potrdila predlog novega Zakona o elektronskih komunikacijah in je ta tako na poti v državni zbor.

Pravna podlaga za uporabo ne nujnih piškotkov klasična privolitev mora biti tako v skladu s 4. in 7. členom GDPR. To pomeni, da mora biti privolitev uporabnika dokazljiva, prostovoljna, specifična, informirana in nedvoumna.  Tako so povsem neprimerne rešitve pri ureditvi obvestil o piškotkih, kot so na primer: »Naša spletna stran ima piškotke, v vašem brskalniku poiščite ustrezne nastavitve in si jih sami izklopite.« Dodatno je IP RS ob dnevu varstva osebnih podatkov dne 28.1.2021 na svojem dogodku naznanil, da ga bo letos posebej zanimalo, ali so informacije uporabnikom podane v skladu s 13. členom GDPR (obvezna izpolnitev 12 zahtev).

V času hitrega rasti digitalizacije smo postali izjemno ranljivi na spletu, zato je ključno, da se zavedamo pomembnosti obdelave osebnih podatkov na le-tem. Ta pa mora biti tudi ustrezno pravno regulirana in poenotena na ravni EU, saj lahko le tako zagotovimo celostno varovanje podatkov na spletu.

 

Potrebujete pomoč pri spletnih piškotkih?

Kontaktirajte nas!

ŽELIM PONUDBO!