NIJZ - spletna prevara

Ste prejeli takšno sporočilo od NIJZ?
POZOR, gre za spletno prevaro!

NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) opozarja, da so se pojavila lažna spletna sporočila, ki zlorabljajo znak NIJZ in ustvarjajo lažen vtis, da gre za uradno sporočilo NIJZ in ministrstva za zdravje. Sporočilo, ki obljublja posredovanje pri zagotavljanju zaščitne opreme za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, je lažno. Gre za spletno prevaro, zato je NIJZ o tej spletni prevari že obvestil pristojne organe.

“Vse, ki bi morebiti dobili podobno elektronsko sporočilo, opozarjamo, da gre za prevaro in nujno priporočamo, da sporočilo nemudoma zbrišete in ne odpirate nobenih navedenih povezav,” so zapisali na spletni strani NIJZ.

 

Še nekaj pomembnih nasvetov, kako prepoznati lažno elektronsko pošto!

Preverite e-naslov pošiljatelja

Elektronski naslov pošiljatelja pri lažnih elektronskih sporočili je lahko povsem napačen ali pa zelo podoben dejanskemu pošiljatelju, zelo redko pa je povsem enak. Zaradi tega je pomembno, da najprej preverimo elektronski naslov pošiljatelja.

Preverite zahtevo in način pisanja

Lažna elektronska sporočila so pogosto napisana v zelo slabi oziroma polomljeni slovenščini ali angleščini (verjetno prevedeno s spletnim prevajalnikom), poleg tega pa je po navadi slog pisanja kriminalcev povsem drugačen od uradnega.

Preverite vsebino sporočila

Ko prejmete elektronsko sporočilo preverite tudi vsebino samega sporočila. Če se ta nanaša na nekaj, kar ni povezano z delovanjem podjetja, obstaja zelo velika verjetnost, da gre za lažno sporočilo.

Vse ne sodi na družbena omrežja

Ko prejmete elektronsko poštno in niste ravno prepričani ali je legitimna ali lažna, njene vsebine ne delite na družbenih omrežjih. V primeru da gre za lažno elektronsko sporočilo, boste z vašim dejanjem postavili v nevarnost tudi druge uporabnike.

Preverite povezave znotraj e-sporočila

Prevaranti nas skušajo pogosto pretentati s skritimi povezavami, ki nas pogosto preusmerijo na spletno stran, ki je sicer enaka izvorni, razen seveda njenega URL naslova (npr. http://www.spletna stran.si/7892414). Če povezava, na katero želimo klikniti vsebuje veliko nepovezanih črk in številk, potem po vsej verjetnosti gre za povezavo, ki nas bo preusmerila na lažno spletno stran. Poleg tega nikoli ne klikajte in odpirate sumljive priloge, saj pogosto gre za okuženo vsebino.

ŽELIM PONUDBO!