Kibernetski napad

Kibernetski napad na poljske politike

Nedavno so bili tarča hekerjev visoki poljski politiki, kjer je bila napadena njihova elektronska pošta. Vodja trenutno vladajoče poljske stranke, pa je konec prejšnjega tedna sporočil, da je obsežen kibernetski napad izvedla Rusija, namen pa naj bi bil destabilizacija Poljske.

Tarče napadov so bili najvišji poljski predstavniki, ministri in poslanci s celotnega političnega spektra, analiza poljske varnostne službe in služb zaveznic pa so nedvoumno potrdile, da je bil kibernetski napad izveden z ozemlja Rusije.

Že pred tem napadom pa je nekdo prav tako vdrl v zasebno pošto poljskega koordinatorja vlade za cepljenje, kjer so bila elektronska sporočila kasneje celo objavljena. Tudi za ta napad so ugotovili, da je bil izveden iz ozemlja Rusije.

Kibernetski napadi na tako visokem nivoju, kjer je poskus razkritja, spreminjanja, onemogočenja, uničenja, kraje ali pridobitve nepooblaščenega dostopa strojen z namenom destabilizacije predstavlja resno varnostno nacionalno grožnjo. Zato je tako bolj pomembno, da se vsi zavedamo nevarnosti napadov in kako pomembna je ustrezna in celovita kibernetska varnost. Ta lahko takšne napade onemogoči oz. v primeru napada močno oblaži morebitne posledice.

ŽELIM PONUDBO!