Kaj imata skupnega ZVOP-2 in hekerji?

Izraz kibernetska varnost opisuje tehnike, ki varujejo sisteme za obdelavo informacij v zaščitnih ciljih razpoložljivosti, zaupnosti in celovitosti. Glavni cilj je tako zaščititi pred scenariji napadov, preprečiti gospodarsko škodo in zmanjšati tveganja- tako notranja, kot zunanja. Poznamo pa več različnih vrst le te, ki skupaj sestavljajo celovito kibernetsko varnost.

Kibernetsko varnost lahko razdelimo v pet različnih vrst:

  • Varnost kritične infrastrukture
  • Varnost aplikacij
  • Varnost omrežij
  • Varnost v oblaku
  • Varnost na interneta

Da bi kibernetska varnost pokrila vse svoje osnove, bi morala organizacija razviti sistematičen načrt, ki ne vključuje samo teh petih vrst kibernetske varnosti, temveč tudi tri komponente, ki igrajo aktivno vlogo v vzpostavitvi ustrezne kibernetske varnosti: ljudi, procese in tehnologijo.

Vsak posameznik mora dobro poznati varnostne protokole in nevarnosti hekerskih napadov. Prav tako je pomembno, da znajo sami prepoznati kibernetske grožnje – to pa lahko dosežemo z rednimi izobraževanji in usposabljanji.

Ko so zaposleni zunaj podjetja usposobljeni, se lahko IT strokovnjaki osredotočijo na proces zagotavljanja in zaščite kibernetske varnosti. Postopki, s katerimi strokovnjaki za kibernetsko varnost ščitijo zaupne podatke, so večplastni – zato je nujno, da ima vsako podjetje svoj oddelek ali vsaj nekaj posameznikov, ki to ustrezno zagotavlja.

Da pa je kibernetska varnost ustrezno zagotovljena pa skrbi sama tehnologija – orodje za kibernetsko varnost. Potrebno je imeti vzpostavljeno tehnologijo, ki jo bo podjetje uporabljajo za preprečevanje in boj proti napadom kibernetske varnosti, kot so filtriranje DNS, zaščita pred zlonamerno programsko opremo, protivirusna programska oprema, požarni zidovi in ​​varnostne rešitve za e-pošto ter druga tehnologija, na kateri »živijo« vaši podatki, ki potrebuje vašo zaščito, kot so računalniki, pametne naprave, usmerjevalniki, omrežja in oblak.

Vse 3 komponente in zagotavljanje vseh 5 vrst kibernetske varnosti omogoča, da je podjetje varno in ustrezno zaščiteno pred potencialnimi kibernetskimi napadi.

ŽELIM PONUDBO!