Novi zakon ZEPDSV-A
V začetku leta 2023 je bila v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena nova različica Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A). Spremembe zakona prinašajo številne novosti, ki neposredno vplivajo na delodajalce in njihove operativne postopke. V tem članku bomo natančno obravnavali, kaj spremembe pomenijo za vas in kako se lahko najbolje prilagodite novemu regulativnemu okolju.

Ključne spremembe v ZEPDSV-A

Nadzor Inšpektorata RS za delo

Ena izmed najvidnejših sprememb je povečana pristojnost inšpektorjev za delo. Ta sprememba bo privedla do povečane frekvence in natančnosti nadzora nad podjetji.

Evidenčni listi in obrazci

Spremembe vključujejo posodobitev in standardizacijo evidenčnih listov in obrazcev, ki jih morajo delodajalci voditi. To zahteva posodobitev internih sistemov za vodenje evidenc.

Sankcije

Zaostrujejo se tudi kazenske določbe. Neupoštevanje zakonodaje lahko sedaj privede do višjih glob in kazni, vključno z morebitnim začasnim ali trajnim zaprtjem podjetja.

Kako se lahko delodajalci prilagodijo spremembam?

Posodobitev dokumentacije

Prvi korak k uskladitvi z novim zakonom je takojšnja revizija in posodobitev vseh evidenc in dokumentov. V ta namen lahko izkoristite informacijske tehnologije za avtomatizacijo procesa.

Izobraževanje zaposlenih

Informiranje in izobraževanje zaposlenih o novih zakonskih zahtevah je ključnega pomena. Zagotovite, da je vaša ekipa seznanjena z novostmi, da bi se izognili nepotrebnim zapletom.

Zunanje svetovanje

Za zagotovitev popolne usklajenosti je priporočljivo pridobiti pravno svetovanje. Eksperti na področju delovne zakonodaje vam lahko pomagajo razumeti nianse sprememb in kako se jih najbolje lotiti.

Spremembe Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti so obsežne in zahtevajo temeljito prilagoditev s strani delodajalcev. Opozorilo je jasno: uskladitev z ZEPDSV-A ni le priporočljiva, temveč obvezna. Z dobro pripravo in ustreznim svetovanjem se lahko uspešno prilagodite novemu zakonodajnemu okviru in se izognete morebitnim sankcijam.

Kakšne so posledice, če delodajalci ne naredijo nič, če samo čakajo?

Denarne kazni

Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti je jasen: neupoštevanje pravil je strogo kaznovano z denarnimi kaznimi, ki se merijo v tisočih evrih. In kdo si lahko to privošči v teh časih? Torej, čakanje je tvegano in se ne izplača.

Neposreden vpliv na ugled

V poslovnem svetu je reputacija vse. Novice o neupoštevanju zakonodaje se širijo hitro, in preden se zaveste, boste morda izgubili pomembne stranke ali poslovne partnerje. Ne podcenjujte moči negativnega “word-of-mouth” oglaševanja.

Pravni zapleti

In tu je še tretji udarec: pravni zapleti. Da, to je tisto, ko morate zaposliti odvetniško pisarno in porabiti ure in ure, ki bi jih lahko namenili rasti vašega podjetja, za reševanje pravnih zadev. Največje napake pri večini projektov naredimo na začetku. Ignoriranje sprememb zakonodaje se lahko konča z dodatnimi stroški in dodatno nepotrebno izgubo časa.

Naše storitve za usklajevanje z zakonodajo

Kot že veste, so lahko rešitve v današnji časih le klik stran. Ponujamo celovite storitve, ki bodo vaše podjetje uskladile z novimi pravili igre.

Digitalne platforme in programska orodja

Imamo partnerstva z vodilnimi ponudniki digitalnih rešitev, ki se bodo integrirale v vaše obstoječe sisteme in omogočile nemoteno prehodno obdobje.

Usposabljanje in podpora

Naše ekipe so na voljo 24/7 za vsa vprašanja, težave ali potrebe po dodatnem usposabljanju. Plus, če imate težave, se ne obračajte na inšpekcijo; pokličite nas!

Svetovalna podpora

Z našo strokovno pomočjo lahko oblikujete interne protokole in smernice, ki bodo v celoti usklajeni z zakonodajo. Tako boste vedno pripravljeni na obisk »gostov« iz inšpekcijske službe.

Zaključek

No, zdaj ko imate celovit pregled nad spremembami zakonodaje in možnimi strategijami za prilagoditev, je čas za ukrepanje. Ker, kot pravi star pregovor, “Najboljši čas za saditev drevesa je bil pred 20 leti. Drugi najboljši čas je zdaj.”

Spremembe Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A) na spletni strani Združenje delodajalcev Slovenije:

www.zds.si/sl/o-zds/novice/spremembe-zakona-o-evidencah-na-podrocju-dela-in-socialne-varnosti-zepdsv-a

ŽELIM PONUDBO!