Sodobni spletni prevaranti 2

Sodobni spletni prevaranti – 2. del

V prejšnjem blogu smo predstavili nekaj najpogostejših finančnih prevar, na katere sta opozorila Slovenska policija in Europol. Identificirali so sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedajo:

  1. Direktorska prevara
  2. Poneverba računov
  3. Spletno ribarjenje
  4. Lažna spletna mesta bank
  5. Ljubezenska spletna prevara
  6. Kraja osebnih podatkov
  7. Naložbena prevara

O direktorski prevari, poneverbi računov, lažnem spletnem mestu bank in naložbeni prevari smo govorili v prejšnjem blogu (LINK), prav tako pa smo že pisali o phishing napadih.

Pri kraji osebnih podatkov goljufi vaše podatke zbirajo s pomočjo družbenih omrežij. Ti podatki lahko goljufom pomagajo pridobiti dostop do vaših računov, najeti posojila ali kako drugače nezakonito poslovati v vašem imenu. Prav tako lahko vaše osebne podatke prodajo drugim prevarantom. Številne spletne storitve in aktivnosti nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več o sebi. Tu so predvsem spletne skupnosti in družabna omrežja. Zato moramo biti izjemno previdni, katere podatke objavimo na spletu, saj tam ostanejo večno.

Poleg tega se osebni podatki zbirajo tudi s pomočjo piškotkov. Pogosto se kot uporabniki ne zavedamo dovolj, da lahko te podatke zlorabi za svoje koristi. Zato svetujemo, da osebne podatke, kot so osebno ime, naslov bivanja, telefonska številka, e-poštni naslov, rojstni podatki in podobno, raje ostanejo zasebni in jih ne objavljamo na spletu.

Spletni prevaranti so se za dosego svojega cilja pripravljeni preobraziti v kogarkoli, celo v ljubimce. Spletne ljubezenske prevare so trenutno pete najpogostejše. Goljufi tukaj ciljajo na žrtve, ki so aktivne na spletnih mestih za zmenke, lahko pa za vzpostavitev stika uporabijo tudi družbena omrežja ali e-pošto. Goljuf na spletu začne žrtvi izražati svoja globoka čustva in poskuša vzpostaviti »pristen« stik. Nekaj časa se goljufi osredotočijo na pridobivanje vašega zaupanja, nato pa začne prositi za denar, darila ali podrobnosti bančnega računa ali kreditne kartice. Mnogokrat prosijo tudi za intimne fotografije ali videoposnetke.

V primeru, da denarja ne pošljete začnejo izsiljevati, če ga pošljete, pa počasi zahtevajo še več. Žrtve se svojih dejanj tako močno sramujejo, da zadeve skrivajo pred svojimi svojci ali prijatelji. Pred časom smo v Sloveniji imeli celo primer, ko si je zaradi spletne ljubezenske prevare 68-letnica vzela življenje. Policisti poudarjajo, da je nujno, da se ob znakih, ki kažejo na ljubezensko prevaro nemudoma prekine vsakršen stik. Če je možno, shranite vso korespondenco in zadevo prijavite policiji. Prav tako prijavo podajte spletnemu mestu, na katerem ste imeli prvi stis s prevarantom.

Internet je postal neznansko privlačen za spletne kriminalce. Napadalci z umetnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo dragoceno finančno informacijo. Sodobni spletni prevaranti bodo storili vse, da se dokopljejo do vašega denarja ali osebnih podatkov, zato moramo biti izjemno pozorni na vsakem koraku, ki ga storimo na spletu.

ŽELIM PONUDBO!