Novosti na področju spletnega nakupovanja

Novosti na področju spletnega nakupovanja

Zaradi epidemije se je nakupovanje preselilo na splet. Kot smo opozorili že v prejšnji objavi (klik) pa je lahko spletno nakupovanje tudi nevarno in lahko hitro postanemo žrtve kibernetskega napada. Potrebno je biti pozoren na vse pasti spletnega nakupovanja, da je slednje varno.

Ravno zaradi varnosti se je v tem letu spreminja tudi spletno nakupovanje, ki je v strmem porastu. Če ima trgovec sedež v Evropski uniji ne bo več dovolj potrjevanje plačila z enkratnim geslom, prejetim prek SMS sporočila, ampak bo obvezna uporaba vsaj dveh varnostnih elementov od treh. Ti elementi so:

  • nekaj, kar uporabnik ve, kot recimo geslo;
  • nekaj, kar ima, torej pametni telefon in
  • nekaj, kar je, kot je prstni odtis ali prepoznava obraza

S tem postopkom boste dokazali, da ste res imetnik kartice s katero plačujete.

Te spremembe bomo občutili vsi, saj je spletno nakupovanje postala nova realnost. Sedaj si bomo morali naložiti spletno denarnico ali spletno banko, saj bomo lahko z njeno pomočjo potrdili verodostojnosti identitete – na SMS bomo prijeli sporočilo, ki nas bo preusmerilo na spletno banko/denarnico, kjer se bo postopek verifikacije nadaljeval.  Na tej stopnji bomo lahko potrdili ali zavrnili spletni nakup s pomočjo biometrije (če telefon to omogoča) ali s pomočjo vnosa štirimestnega gesla, v kolikor telefon nima biometrije.

Novosti veljajo le znotraj EU, zato nakupovanje onkraj meja EU ostaja nespremenjeno. S temi spremembami se omogoča boljša varnost in preprečevanje zlorab pri plačilu s karticami preko spleta.

ŽELIM PONUDBO!