Kibernetski napad

Kako se lahko posameznik zaščiti pred kibernetskimi grožnjami?

Ob naraščajočih kibernetskih grožnjah zaradi trenutne situacije v svetu slovenski strokovnjaki svarijo, da je tudi Slovenija potencialno kibernetsko ogrožena (zaenkrat resnih groženj še niso zaznali). Je pa zato nujno, da se vsi dodatno zavarujemo pred tovrstnimi napadi.

In kako se lahko pred kibernetskimi grožnjami zavarujemo posamezniki? Predstavljamo 5 najbolj preprostih načinov, kako se lahko zaščitimo.

Preverite, ali ste že bili vpleteni v kakšen kibernetski napad

Obstaja nekaj spletnih strani, kjer lahko preverimo ali so naši spletni računi že bili tarča napada ali pa, da so slednji ogroženi.

Preverite moč vaših gesel

Pri izbiri gesla ne pozabite: daljše kot je, močnejši, boljši je. Močno geslo je dolgo vsaj 12 znakov in ga je težko uganiti. Uporaba stavka je odličen način za ustvarjanje dolgega gesla, ki ga ne boste nikoli pozabili.

Izogibajte se preprosto ugotovljivim geslom

Kronološko urejena števila, ime in priimek, datum rojstva itd. so gesla, ki veljajo za najpogostejša in jih je najlažje razbiti – tako da če imate katero od teh ali podobnih različic, resno razmislite o tem, da bi jih hitro spremenili!

Bodite pozorni na lažna elektronska sporočila

Bodite vedno pozorni na lažna e-poštna sporočila in ogrožene spletne strani (neželena pošta in lažno predstavljanje). Zapomnite si:

  • ne odpirajte e-pošte z neznanih e-poštnih naslovov
  • ne odpirajte priloge v nepričakovanih e-poštnih sporočilih
  • izogibajte se tveganim klikom – namesto tega vnesite naslov v brskalnik.

Zavarujte svojo napravo

Zavarujte svoje naprave z:

  • namestitvijo protivirusne programske opreme in
  • namestitvijo gesla, poteze ali prstnega odtisa, ki ga morate vnesti za odklepanje mobilnih naprav.
ŽELIM PONUDBO!