Delo od doma na daljavo – IT-rešitve

Delo od doma - Infocenter

Zadnje dni je eno od priporočil za preventivno zaščitno ravnanja tudi spodbujanje dela od doma, ki lahko močno pomaga pri upočasnitvi širjenja koronavirusa. Zaradi preprečevanja širitve virusa je že precej slovenskih podjetij uredilo prehod na delo na daljavo, preostala podjetja pa bodo to morala storiti kmalu, seveda, če je pri njih sploh možen in smiseln takšen način dela.

Gre na nek način za nenapovedan in nenačrtovan preizkus delovanja koncepta dela od doma, hkrati pa za velik tehnični izziv za podjetja, ki se odločajo za takšno rešitev.

Tehničnih možnosti za »povezavo« s podjetjem in delom na daljavo je več, izbira primerne rešitve, pa je odvisna od same velikosti podjetja oz. števila računalnikov v ustanovi, hitrosti internetne povezave (v obe smeri) ter obstoječe IT-opreme in varnostnih rešitev v podjetju. Najvarnejša rešitev je vsekakor uporaba VPN povezave, obstajajo pa tudi drugi načini vzpostavitve t. i. terminalskega načina dela, kot je RDP (Remote Desktop Protocol).

Pri uporabi protokola RDP moramo biti še posebej pozorni na varnost. Ena od stvari na katere moramo biti pozorni pri RDP povezavi je že ta, da onemogočimo funkcijo kopiraj in prilepi (copy/paste) ter da ne aktiviramo oziroma da izklopimo opcijo za priklop lokalnih diskov ali drugih naprav.

Različne možnosti za medsebojno komunikacijo in izmenjavo podatkov s sodelavci in strankami

Poleg uporabe telefona in elektronske pošte pri delu na daljavo od doma, obstajajo tudi različne programske rešitve za videokonference, neposredno sporočanje in sestanke na daljavo. Za to lahko uporabimo npr. Skype for Business, Microsoft Teams, Zoom …

Za izmenjavo podatkov in skupne rabe pa lahko uporabljamo različne oblačne storitve, kot so Microsoft Office 365, OneDrive, GSuite, GDrive …

Za pomoč pri vzpostavitvi dela od doma na daljavo nas kontaktirajte na e-naslov info@infocenter.si ali mitja.pavlic@infocenter.si.

ŽELIM PONUDBO!