Črni petek - Kibernetski ponedeljek

3 najpogostejše prevare v času črnega petka in kibernetskega ponedeljka

V času visokih popustov so kibernetskemu kriminalu izpostavljeni tako trgovci, ki svoje produkte/storitve prodajajo preko spleta, kot tudi kupci, ki lahko hitro padejo v zanko spletne prevare. Dandanes je kibernetski kriminal že za vsakim vogalom, zato je pomembno, da se zavedamo katere so najpogostejše kibernetske prevare – tako jih lahko tudi hitreje prepoznamo in s tem preprečimo, da postanemo njihova žrtev.

Potrošniki so lani med kibernetskim tednom porabili neverjetnih 33,9 milijarde dolarjev- povprečna odrasla oseba samo na črni petek porabi kar 430 evrov. Tako to obdobje ostaja eno največjih spletnih nakupovalnih dogodkov v letu, kar pa spletni prevaranti do dobro vedo in tako pripravijo različne oblike prevar s katerimi nas poskušajo ogoljufati. Najpogostejše so:

  1. Phishing napadi

Pri napadu z lažnim predstavljanjem vas skuša hekerski akter zavesti, da naredite nekaj, česar običajno ne bi naredili, na primer klik na sumljivo povezavo za nakup na črni petek ali kibernetski ponedeljek. Povezave do lažnega predstavljanja običajno vodijo do lažnih strani za prijavo, ki vas pozovejo, da se potrdite v enem od svojih spletnih računov. Morda mislite, da se na primer prijavljate v svoj račun Amazon, vendar ni tako – pravzaprav samo predate svoje uporabniško ime in geslo napadalcu, podrobnosti, ki jih lahko zlonamerni akter pozneje zlorabi.

Za zaščito pred phishing napadi bodite previdni pri povezavah, ki jih prejmete od ljudi, ki jih ne poznate. Prav tako morate vedno preveriti legitimnost domene spletne strani, preden se poskusite prijaviti s svojimi poverilnicami za prijavo.

  1. Finančna zlonamerna programska oprema

Včasih e-poštno sporočilo z lažnim predstavljanjem ne vsebuje povezave. Včasih pride z zlonamerno prilogo. Če odprete to vsebino, lahko v svojo napravo nevede namestite zlonamerno programsko opremo. Ti programi lahko nato z lažnimi stranmi za prijavo ukradejo vaše bančne poverilnice. Druga možnost je, da lahko zabeležijo vse vaše pritiske na tipke, vključno z nekaterimi poverilnicami vašega računa.

Pred zlonamerno finančno programsko opremo se lahko zaščitite tako, da v svoj računalnik namestite protivirusno rešitev in jo posodabljate. V svojih računih bi morali omogočiti tudi dvostopenjsko avtentikacijo. S tem boste preprečili napadalcem dostop do vaših računov, tudi če pobegnejo z vašim uporabniškim imenom in geslom.

  1. Spletne prevare

Prevare na črni petek in kibernetski ponedeljek se pojavljajo v številnih oblikah. Nekateri vam rečejo, da vas na pošti čaka paket, spet drugi, da podarja neverjetne kupone za znanega trgovca itd. Ne glede na obliko, ki jo imajo, so vse prevare na črni petek in kibernetski ponedeljek namenjene temu, da vas zavedejo, da izgubite svoje osebne in/ali finančne podatke. Napadalci lahko te podatke nato zlorabijo za goljufijo s kreditno kartico ali za krajo vaše identitete.

Prevare vas poskušajo privabiti s tem, kar želite slišati. Glede na to, če se ponudba zdi predobra, da bi bila resnična, verjetno tudi je. Če dvomite, se obrnite neposredno na podjetje, ki ponuja ponudbo, in preverite, ali je posel zakonit.

ŽELIM PONUDBO!