Kibernetski napad v ZDA

Kibernetski napad v ZDA (2)

Kot smo pisali v prejšnjem blogu (povezava), je bila družba Colonial Pipeline Company, ki upravlja največji cevovod v ZDA, prek katerega vsak dan pošiljajo 45 odstotkov vseh zalog bencina in drugih goriv za ameriško vzhodno obalo, žrtev izsiljevalskega kibernetskega napada. Napadalci so zahtevali plačilo odkupnine. Za napadom naj bi bila skupina DarkSide.

Podjetje Colonial Pipelines je konec tedna utrpelo kibernetski napad ransomware, zaradi česar je bilo njihovo delovanje več dni zaustavljeno – ameriška vlada je po napadu uvedla tudi zakonodajo za izredne razmere. Po kibernetskem napadu naj bi ameriško podjetje, kibernetski kriminalni združbi DarkSide plačalo skoraj pet milijonov dolarjev (4,13 milijona evrov) odkupnine.

Tuji mediji, med drugim tudi BBC, New York Times in Wall Street Journal, poročajo, da je podjetje plačalo odkupnino, a Colonial Pipelines zadeve ni želel komentirati.

Napad, ki je razkril ranljivost naftne infrastrukture, je povzročil tudi dvig cene nafte. Zaradi zaprtja so se zaloge dizelskega goriva, bencina in reaktivnega goriva po ZDA poostrile, cene pa močno narasle. Strokovnjaki so ocenili, da so se in da se še bodo cene nafte zvišale za dva do tri odstotke, posledice napada pa bodo lahko veliko obsežnejše, če bo zaprtje trajalo dalj časa. Problem poskušajo v ZDA reševati tudi z uvedbo zakonodaje za izredne razmere, ki omogoča, da lahko gorivo zdaj po državi distribuirajo po cestah in z ladjami, pri čemer lahko delajo daljši ali fleksibilnejši delavnik, da bi zagotovili nemoteno oskrbo z energenti.

Kibernetski napad je razkril, kako ranljiva je kritična industrijska infrastruktura in kako zelo je pomembna dobro vzpostavljena kibernetska varnost.

ŽELIM PONUDBO!